goldcoastlife.blogg.se

Mitt utbytesår på Griffith University i Australien

IKEA = hemma

Kategori: Allmänt

Att kliva in i ett IKEA-varuhus efter nästan ett halvår utomlands är lite som att komma hem. Barnen kan leka i Småland och alla svenska namn är mycket roligare och fyndigare än de är hemma. Bäst av allt är maten. 'Swedish Meatballs', gravad lax, prinsessbakelser och dammsugare. Heaven. Runt omkring i restaurangen hördes exalterade utlands-svenskar diskutera vilken som borde ätas först - mazarinen eller delicatobollen?
 
 
 
 
Nu är jag lite mer redo för julafton. Vi köpte med oss senapssill, knäckebröd, pepparkaksdeg och julmust hem. I helgen ska vi en sväng till Aldi så att Aimée får sina tyska julfavoriter.
 

Julpaket

Kategori: Allmänt

När jag kom hem från en heldag på stranden idag väntade en liten överraskning på mig hemma i hallen. Post! Mamma och pappa skickade på min beställning tomteskum (ett måste till julafton) och några wildcards. Min favorit Karl-Bertil till exempel! Julen är räddad :) Tack!
 
 
Efter bion senast blev det spontan utgång istället för planerad hemgång. Vi tillsammans med Aimée och hennes flatmate Tom hamnade på en klubb med salsa-kväll med liveband och massa dans. Oväntat men himla kul. Maren och Frida fick sig en utgång i Melbourne, och idag sa vi hej för den här gången och hoppas vi ses igen hemma i Europa. Nu har jag nästan bara Aimée kvar att säga hej då till av Gold Coast-gänget från första terminen. En kompis kommer och hälsar på mig i Melbourne i Januari, men jag tror det är den sista. Last one standing, yes box. 
 
Ikväll ska jag och Aimée grotta ner oss hemma och kolla på Sagan om konungens återkomst. Vi har bokat in The Hobbit på annandagen (den släpps inte förrens då här) med Tom och hans bröder plus en till av Aimées flatmates men Aimée som inte hade sett de tre andra ville titta ikapp. Vi satsar dessutom på extended version så det blir långsittare!

Hemmaväder

Kategori: Allmänt

Jag vet att jag förtjänar skamvrån ur Sverige-perspektiv för det här. Men imorse när jag vaknade var det ynka 13 grader ute, och jag bestämde mig att det var för kallt för att ta mig ut idag. Skäms på mig, I know. Men som varje hälsosam nordeuropé kan jag inte hålla mig inne när solen skiner, så idag passar jag på att få lite annat gjort, för en gångs skull. Blogga till exempel. Ikväll ska jag iaf se till att komma ut och socialisera, först ett glas vin här i Carlton med Aimée och en tjej hon lär ut tyska till som extrajobb och sen bio med Frida och Maren som spenderar en helg i Melbourne innan de flyger hem till Sverige resp. Norge på tisdag.
 
Man börjar förstå varför Melbourne alltid rankas högt när det pratas städer-som-är-bäst-att-bo-i. Som turist är det lite oklart vad man ska göra i Melbourne, man saknar ett operahus att planera vistelsen kring. Men om det finns lite mer tid inser man snabbt att det aldrig tar slut. Bara genom att promenera omkring på gatorna har jag hittat många trevliga ställen, allt från caféer, parker, barer, muséer mm. 
 
Senaste veckan har många kompisar från Gold Coast varit på genomresa. Igår var vi ett stort gäng som möttes upp för en gammal hederlig svensk fika. Ett ord som inte en enda utbytesstudent har undgått att lära sig :) Nils  trivdes som fisken i vattnet. 
 
 
Innan fikat tog jag, Aimee och Dominique en sväng på National Gallary of Victoria. Inte ett jättebra muséeum, men vi hade himla roligt åt en sak. Vi hörde avlägsna ljud från bottenvåningen, och vi tog oss till en liten utsiktsplats för att se vad som pågick. Det var en kör i full fart att förgylla besökarnas dag med lite skönsång. Eller...?
 
 
 
  
 

Nyinflyttad

Kategori: Allmänt

Bostad löst! Skönt. 
Igår flyttade jag in i ett houseshare, det tredje för mig i Australien. 
Här bor sex andra, de är från Sverige, Norge, Italien, Skottland, Tyskland och den sista har jag inte koll på än. Alla verkal himla trevliga, men det bästa av allt är ändå att vårt hus (enligt google maps) ligger 130 meter från Aimées hus, så vi är nästan flatmates vi också. Standarden är som vanligt långt i från svenskt, men i vilket fall bättre än flera andra jag tittat på här. Good engough helt enkelt. Nu är det jobb kvar sen är jag all set for life in Melbourne. Jag provjobbade på en lunchrestaurang igår, hur det gick får jag veta nästa vecka. Under tiden ska jag fortsätta leta.
 
Imorgon väntas 33 grader varmt och strålande sol. Om vi ska till stranden?

Äntligen framme

Kategori: Allmänt

Melbourne it is! Jag har varit här i 4 nätter nu, och jag letar febrilt efter någonstans att bo. Det är helt vansinnigt hur snabbt lägenheterna blir upptagna. För tillfället bor jag hos Aimee, men imorgon kommer en annan kompis till henne och hälsar på så jag håller tummer för att jag kan hitta någonting idag eller senast imorgon.
 
Men, jag har lyckats få en trial till ett jobb, ska dit imorgon och testjobba ett par timmar. Det är som all-rounder på en lunchrestaurang mitt i the business district, vilket betyder att jag inte skulle jobba varken kvällar eller helger. Det borde gå vägen!  
 
Sen senast har jag haft några fler dagar i Sydney. Naman, Patrick och Carlo kom ner, och jag flyttade in till deras hostel ett par nätter. Det låg på Bondi beach, och vi fick superfint väder och sköna dagar på stranden.
 
Nelson Bay blev precis som vi hade hoppats. Enligt väderprognoserna skulle det regna hela veckan, men vi hade strålande sol så gott som hela tiden. Nelson Bay är en halvö och det finns mängder med stränder hela vägen runt om, och en hel del utsiktspunkter vi promenerade upp till. En dag svängde fi förbi ett lokal öl- och vinbryggeri. Ett av de bästa i Australien tydligen. De gör bland annat ett av mina favoritöl härifrån, Whale Ale, som de har på Black Coffee Lyrics, bästa stället i Surfers. Vi fick provsmaka ett gäng öl och spela boule på deras gräsmatta.   Trogna vår trivia-tradition hemma i Gold Coast hittade vi en pub med trivia. Vi lyckades kamma hem storvinsten, $80 att spendera i baren, och den kvällen slutade slut med en bonfire på stranden. En av de mysigaste sakerna med Nelson Bay var att vi hade hund, och inte vilken som helst. En gul labrador, Lucy, som är Kates familjehund.
 
Tillbaka i Sydney en natt innan mitt flyg ner hit träffade jag Apple, en kompis till en kompis hemma i Sverige. Hans flatmate hade vunnit ett par hotellnätter i en tävling, och jag blev inbjuden att följa med, så där fick jag mig en gratis hotellnatt mitt i Sydney med bufféfrukost och både pool och gym på taket. Dagen efter mötte AImee mig inne i Melbourne, och sedan dess har vi gått på upptäcktsfärd i stan tillsammans, bland annat gått på en svensk julmarknad som en svensk organisation anordnade. Julkänslan uteblir annars ganska lätt i 25 grader solsken, haha! Blandad kompott med bilder här nere, mer uppdatering så snart min boendesituation har löst sig!
 
Väldigt mycket surf på Bondi Beach, sjukt duktiga också
 
 
Nelson Bay-gänget
 
Så typiskt. Hur kommer de på allt?
 
 
 
Ölprovning
 
 
 
Lucy! Lite övergödd med glad ändå
 
Lite strandfotboll
 
 
En vild koala!! Som vi har letat, äntligen!
 
 
 
Sista dagen i Nelson var det smärtsamt varmt. 
 
Lite lyxliv, iaf jämfört med mina vanliga hostel-boenden! Tack för det Apple :)

 
Rooftop pool och utsikt över Sydney. Helt ok kvällsdopp
 
Svensk julmarknad!
 
 
 
 
 
Stötte på Evelina i fokvimlet!